Voor het eerst in acht maanden is de werkgelegenheid niet toegenomen. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. De Nederlandse arbeidsmarkt begint wat te haperen, blijkt vanochtend uit de arbeidsmarktcijfers van het CBS. In november was de werkgelegenheid onveranderd ten opzichte van oktober. Dat is de eerste maand sinds maart dit jaar dat de werkgelegenheid niet is toegenomen.

De werkgelegenheidscijfers moeten wel in perspectief worden geplaatst. Van april tot en met oktober nam de werkgelegenheid met 78.000 personen toe, de sterkste groeispurt sinds de jaren van hoogconjunctuur tot 2008. Daarnaast is de arbeidsmarkt uit een heel erg diep dal aan het komen en is er nog een lange weg te gaan. De werkloosheid is 8,0 procent. De ratio tussen het aantal werklozen per openstaande vacature bedraagt 5,6. Dat was minder dan 2 voor de crisis.

2. De andere macrocijfers die het CBS bekendmaakte waren verdeeld. In oktober groeide de consumptie met 0,2 procent vergeleken met dezelfde maand in 2013. Afgezet tegen de krimp in de afgelopen drie jaar is dat nogal magere groei. De index voor het consumentenvertrouwen verbeterde marginaal van -8 in november naar -7 deze maand omdat de koopbereidheid negatief bleef en het economisch vertrouwen ook niet verbeterde. Bedrijfsinvesteringen lieten daarentegen in oktober solide groei van 5 procent zien.

3. De Ifo-index voor het Duitse ondernemersklimaat wijst er op dat de conjunctuur in de grootste economie van de eurozone weer wat aan het aantrekken is. Deze maand steeg de Ifo-index in lijn met de verwachting naar 105,5 van 104,7 in november. Het is de tweede maand op rij dat de index wijst op een aantrekkende economie. De Duitse economie is na een sterk eerste kwartaal in stagnatie beland en heeft per saldo geen groei meer laten zien tot en met het derde kwartaal. Er lijkt nu dus licht aan het einde van de tunnel te zijn.

4. Volgens het Financieele Dagblad hebben een aantal private-equityhuizen en andere investeerders zich gemeld bij Philips voor een deelname van 40 tot 60 procent in Lumileds, de verlichtingstak die het Nederlandse concern afgelopen zomer in de verkoop zette. De krant noemt een combinatie van private-equityfirma’s CVC en KKR als gegadigden, alsook de investeringsmaatschappijen Apollo, Carlyle en Bain.

Philips zoekt in eerste instantie alleen naar een partner voor een belang in Lumileds. De partner moet vervolgens de divisie klaarstomen voor een definitieve volledige verkoop. Interessant is dat Philips niet wil dat de potentiële partners hun deelneming met al te veel met schulden financieren en daarmee de balans van Lumileds weer vol met schulden douwt.

5. Beursbedrijf Euronext zet telecomboer Altice morgen na het sluiten van de handel in de AEX in plaats van kabelaar Ziggo. Euronext had die wijziging overigens al eerder aangekondigd. Verder gaat Nationale-Nederlanden, de van ING afgesplitste verzekeraar, in eerste instantie naar de AMX omdat de free float beperkt is met 25 procent. Na de herweging van maart zal Nationale-Nederlanden waarschijnlijk wel in de AEX komen.

6. De Federal Reserve heeft op woensdag wederom een stap richting de eerste renteverhoging sinds 2006 genomen. Fed-voorzitter Janet Yellen signaleerde dat de eerste renteverhoging in april of juni volgend jaar waarschijnlijk zal plaatsvinden, en dat de centrale bank tot die tijd geduldig zal zijn. Daaropvolgende renteverhogingen zullen afhankelijk zijn van hoe de Amerikaanse economie zich ontwikkeld.

Door de renteverhoging door te zetten geeft de Fed aan dat het zich weinig bekommert om een waslijst aan problemen waar de wereldeconomie mee kampt: de crisis in Rusland, de deflatie die in de eurozone dreigt in te zetten, de crash in de olieprijs, de reuring in opkomende landen, et cetera. Troost voor beleggers was dat de Feds eigen voorspelling voor de rente in de komende jaren werden verlaagd.

7. De Zwitserse centrale bank (SNB) heeft vanochtend de handdoek in de ring gegooid en agressief het monetair beleid verruimd om verdere verharding van de Zwitserse frank tegen te gaan. De SNB heeft zijn depositorente verlaagd van 0 naar min 0,25 procent. Dat betekent dat partijen die hun geld bij de SNB stallen hiervoor voortaan moeten betalen. Daarnaast heeft de SNB gesignaleerd dat de geldmarktrente negatief moet zijn. Met de maatregelen treedt de SNB in de voetsporen van de ECB, die met de negatieve depositorente er ook voor heeft gezorgd dat de geldmarktrente negatief is.

8. Zwitserland kampt met het probleem dat veel (vlucht)kapitaal het land in wil. Die kapitaalinstroom zorgt voor enorme opwaartse druk op de Zwitserse frank. Om te voorkomen dat de frank poeierhard wordt en daardoor de Zwitserse exportsector het loodje legt, had de SNB al in 2012 de geldpers aangezet. De Zwitserse centrale bank print net zoveel franken bij als nodig is om er voor te zorgen dat de frank niet nog harder wordt.

Specifiek wil de SNB voorkomen dat één euro niet minder waard wordt dan 1,20 frank. De Zwitserse geldpers draait overuren, en met die bijgedrukte frank koopt de SNB buitenlandse valuta. Inmiddels zit de SNB op een berg buitenlandse valuta met een waarde van omgerekend 471 miljard frank, tien keer zoveel als voor de crisis van 2008.

9. Europese beurzen kleuren vanochtend groen en zijn daarmee op weg naar de derde winst op rij. Europa neemt daarmee het stokje over van Wall Street, dat gisteren ook hoger sloot. De positieve toon wordt gezet door de verdere stabilisatie van de olieprijs en de roebel, de Fed die signaleert niet agressiever te zullen zijn met renteverhogingen en sterke signalen van de ECB dat het volgende maand de geldpers aanzet.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl